canabis flavonoidy, terpény a terpenoidy

Terpény vs. flavonoidy v kanabise

Aký je rozdiel?

Hlavný rozdiel medzi terpénmi a flavonoidmi v konope spočíva v boji zmyslov: terpény sú zodpovedné za pachy konope, zatiaľ čo flavonoidy prispievajú k jedinečnej farbe jednotlivých kultivarov. Terpény aj flavonoidy prispievajú k vôni a chuti kanabisu. Sú podobné, ale ponúkajú jedinečné terapeutické účinky a inak interagujú s telom.

Čo sú flavonoidy?

Flavonoidy sa v prírode množia po tisícoch. Tieto flavonoidy sú zodpovedné za jedinečnú chuť každého kanabisového kmeňa a za pigmentáciu rastliny. Konope obsahuje 20 flavonoidov, aj keď môžu existovať aj iné, ktoré sme zatiaľ neobjavili. Kanflavíny A, B a C sú jedinečné pre kanabis. Iné, ako napríklad kvercetín , sa nachádzajú v mnohých druhoch ovocia a zeleniny.

Pokiaľ ide o konope, flavonoidy zohrávajú úlohu v tom, ako prežívame účinky jednotlivých kultivarov. V úzkej spolupráci s terpénmi a kanabinoidmi flavonoidy dodávajú zmyslovému zážitku kultivaru viac odtieňov. Ak si vychutnávame chuť a celkový účinok konkrétnej odrody konope, je pravdepodobnejšie, že ju znova použijeme. Stále sa však máme čo učiť o flavonoidoch, pretože sú jedným z najviac prebádaných aspektov kanabisu.

Výhody a použitie

Predpokladá sa, že každý flavonoid nachádzajúci sa v kanabise ponúka rôzne zdravotné prínosy, ale tieto sú niektoré z najčastejšie považovaných za terapeutické použitia:

  • Antioxidanty (ochrana pred poškodením buniek)
  • Protizápalové
  • Zlepšenie kardiovaskulárnych funkcií
  • Neuroprotektívne
  • Antivírusový/antibakteriálny
  • Prevencia proti cukrovke, rakovine a iným ochoreniam

Čo sú terpény?

Rovnako ako flavonoidy, terpény sú organické zlúčeniny nachádzajúce sa v rastlinách, ktoré prispievajú k jedinečnej chuti a aróme konope. Terpény existujú všade v prírode a okrem kanabisu majú svoje vlastné potenciálne zdravotné prínosy.

Jedinečné vlastnosti terpénov, ktoré sa nachádzajú v trichómoch rastliny, ovplyvňujú aj zmyslový zážitok z kultivaru konope. Vedci identifikovali v kanabise najmenej 100 rôznych terpénov, čo predstavuje širokú škálu kultivarov na trhu.

Výhody a použitie

Výskum identifikoval množstvo dôkazov, ktoré podporujú užitočnosť terpénov pri riešení rôznych zdravotných stavov. Zatiaľ čo každá z týchto vlastností vyžaduje ďalší podporný výskum a klinické skúšky, niektoré výhody môžu zahŕňať:

  • Antikonvulzívne
  • Protizápalové
  • Antivírusový/antibakteriálny
  • Zvyšovanie nálady
  • Boj s rakovinou/nádorom

Terpény môžu tiež pomôcť znížiť úzkosť u ľudí postihnutých stresom. Ukázalo sa napríklad, že inhalovanie levanduľového oleja – ktorý obsahuje veľa linaloolu – má upokojujúce účinky .

Mnoho produktov, ktoré používame každý deň, obsahuje terpény, ako napríklad:

  • Repelenty proti komárom a insekticídy
  • Šampóny, pleťové vody a iné produkty starostlivosti o pleť
  • Arómy nachádzajúce sa v cukríkoch a iných potravinách

Terpény vs. flavonoidy: má jeden väčšiu terapeutickú hodnotu ako druhý?

Terpény aj flavonoidy sú aktívne zlúčeniny v kanabise, ktoré ponúkajú množstvo potenciálnej terapeutickej hodnoty, hoci veda ešte musí dôkladne preskúmať ich úlohu v kanabise. Avšak tieto dve skupiny zlúčenín poskytujú užívateľom kanabisu najväčšiu hodnotu, keď v tele pôsobia synergicky prostredníctvom Entourage Effect .

Jedinečné kanabinoidy, flavonoidy a terpény každého kultivaru spolupracujú pri vytváraní jedinečných fyziologických zážitkov, pričom pracujú na endokanabinoidnom systéme (ECS) pri liečbe rôznych ochorení. Rôzne koncentrácie a dávky flavonoidov a terpénov vedú k rôznym výsledkom.

Potrebujeme však oveľa viac výskumu, aby sme správne rozlíšili, aké množstvá, pomery alebo formulácie pomôžu pri konkrétnych zdravotných problémoch. Každý má tiež svoj vlastný jedinečný ECS, takže profil kanabinoid-terpén-flavonoid, ktorý funguje pre jednu osobu, nemusí nutne fungovať pre druhú. Vek, úroveň aktivity, užívanie iných liekov na predpis, index telesnej hmotnosti (BMI a pohlavie majú tiež vplyv na účinok, ktorý môže mať konkrétna odroda kanabisu na človeka.

Zatiaľ čo terpény aj flavonoidy ovplyvňujú telo a každý tvorí asi 2 % sušiny v rastline konope, existuje oveľa viac druhov terpénov (100 terpénov oproti 20 flavonoidom). Je tiež ťažšie nájsť vysoké koncentrácie flavonoidov v prírode, vďaka čomu sú terpény dostupnejšie z týchto dvoch zlúčenín.

Sú v konope flavonoidy?

Flavonoidy sa nachádzajú všade v prírode, vrátane konope, rôznych druhov Cannabis sativa . Flavonoidy tvoria približne 2,5 % suchej hmotnosti rastliny konope .

Vďaka Vám za zdieľanie

Pridaj komentár / Recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Loading...